Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου Της Κίνησης για τη Συγκρότηση του Σοσιαλιστικού Χώρου Διάσκεψη Στελεχών στην Πάτρα

Δελτίο Τύπου
Της Κίνησης για τη Συγκρότηση του Σοσιαλιστικού Χώρου Διάσκεψη Στελεχών στην Πάτρα

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2014 


Η ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου και η συγκροτημένη παρέμβασή του στις πολιτικές εξελίξεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή πορείας της χώρας, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που επιβεβαιώνουν την αποτυχία των εφαρμοζόμενων πολιτικών και τη συνέχιση τους.

Αυτό επισημάνθηκε από τους ομιλητές, κατά τη διάρκεια της τρίτης διάσκεψης της κίνησης για τη συγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, το Σάββατο 29/11/14 στην οποία συμμετείχαν κοινωνικά και πολιτικά στελέχη από όλους τους νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία συγκρότησης του σοσιαλιστικού χώρου έρχεται ως απάντηση στο πολιτικό κενό που έχει δημιουργηθεί από την επιλογή της πλήρους διάλυσης του ΠΑΣΟΚ από τη σημερινή του ηγεσία.

Τονίστηκε η πλήρης διαφοροποίηση από τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές και τα υπάρχοντα κόμματα και η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός συγκεκριμένου σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εθνική ανεξαρτησία.


Επιβεβαιώθηκε ότι η κίνηση των στελεχών:

-Έχει σταθερό προσανατολισμό τη διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων για την ενδυνάμωση μιας πανελλαδικής οργανωτικής δομής, που εγγυάται τη διοργάνωση διαδικασιών όλων των ρευμάτων που συγκρότησαν τον σοσιαλιστικό χώρο.

-Θέτει ως βασική επιδίωξη την οργάνωση μιας πανελλαδικής συνάντησης από μηδενική βάση για τη διαμόρφωση των όρων συγκρότησης του σοσιαλιστικού χώρου.

- αγωνίζεται για αλλαγή πολιτικής, που προϋποθέτει μια αξιόπιστη πολιτική διεύθυνση ικανή να εγγυηθεί τη δημοκρατία και να διαμορφώνει διαύλους επικοινωνίας για τη συγκρότηση της προοδευτικής πολιτικής πλειοψηφίας.

Για τους σκοπούς αυτούς η κίνηση θέτει ως άμεσες προτεραιότητες:

α. τη συνέχιση των διασκέψεων και στις άλλες περιφέρειες , άμεσα.
και
β. την ανάθεση της ευθύνης του συντονισμού της σε εξουσιοδοτημένα στελέχη, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διεργασίες συναντήσεων με τα όλα τα ρεύματα , τις τάσεις , τα στελέχη και τις κινήσεις που συγκρότησαν διαχρονικά τον αυτόνομο σοσιαλιστικό χώρο, για τη διοργάνωση , στις αρχές του έτους, πανελλαδικής διάσκεψης που με πολιτική αυτονομία θα διεκδικήσει αλλαγή πολιτικής με προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές συνεργασίες.


Στην πολυπληθή διάσκεψη παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νίκος Υφαντής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Θανάσης Γιανναδάκης, το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Γιάννης Πετράτος, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας, Παναγιώτης Γκόβας, τα μέλη της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αργύρης Κοτσάς και Ζήσης Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Δυτικής Ελλάδος, Παναγιώτης Μουρελάτος, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας Άρης Γκατζόγιας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Βασίλης Κανελλόπουλος, ο Γραμματέας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, Βασίλης Αϊβαλής, οι τέως Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θανάσης Πετρόπουλος και Γιώργος Αθανασόπουλος, οι πρώην Αντιδήμαρχοι Πατρέων Νίκος Κουρεμένος και Σπύρος Τυροδήμος, οι πρώην Πρόεδροι του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Γιώργος Ζεππάτος και Δημήτρης Κοτσάνης, στελέχη από επιστημονικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς (ΑΔΕΔΥ, ΤΕΕ, Εργατικό κέντρο, ΓΕΣΕΒΕ, Δικηγορικός Σύλλογος, ΓΕΩΤΕΕ, κα) και στελέχη του σοσιαλιστικού χώρου από διαφορετικά ρεύματα.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία μεγάλου αριθμού νέων ανθρώπων και η έμφαση των τοποθετήσεων παλαιών στελεχών του σοσιαλιστικού χώρου για την έκφραση της κίνησης σε όλη τη χώρα μέσα από νέα και άφθαρτα κοινωνικά στελέχη.

Την κεντρική εισήγηση παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης τα μέλη της κίνησης οι Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Γιώργος Δέδες, Στέφανος Ξεκαλάκης, Ντίνα Λάζαρη και Δημήτρης Κοτρόγιαννος.