Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Δελτίο Τύπου 20 Μαρτίου 2013



Εθνικός Συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων το ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) αναγνωρίστηκε και επίσημα Εθνικός Συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων, σύμφωνα με σύμβαση που υπογράφθηκε μεταξύ του ΤΕΕ και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Σύμφωνο των Δημάρχων (ΣτΔ) είναι μία πρωτοβουλία της ΕΕ, που ξεκίνησε το 2008 με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να συμπεριλάβει τις τοπικές αρχές και τους απλούς πολίτες στους διαμορφωτές ποιοτικότερου περιβάλλοντος στην Ευρώπη, μέσω της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής.


Ο ορισμός του ΤΕΕ ως Εθνικού Συντονιστή είναι μια σημαντική αναγνώριση για το έργο που προσφέρει το ΤΕΕ στην προώθηση των αρχών και πρακτικών του Συμφώνου των Δημάρχων.

Με την υπογραφή της σύμβασης αυτής, το ΤΕΕ επισημοποίησε τις υποχρεώσεις που έχει ήδη αναλάβει και υλοποιεί, υποστηρίζοντας την προσπάθεια 15 Δήμων (ΦΑΡΣΑΛΩΝ, ΑΛΙΜΟΥ, ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ΤΑΝΑΓΡΑΣ, ΤΡΙΠΟΛΗΣ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ, ΣΕΡΡΩΝ, ΣΙΝΤΙΚΗΣ, ΑΛΜΩΠΙΑΣ, ΠΑΤΜΟΥ, ΒΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΩΓΕΙΩΝ) να εφαρμόσουν τις αρχές του ΣτΔ και να επιτύχουν 20% μείωση  εκπομπών  έως το 2020.

Επιπλέον η υπογραφή αυτής της Σύμβασης θωρακίζει θεσμικά το ΤΕΕ, ώστε να στηρίξει τις προσπάθειες των Δήμων που συντονίζει ως προς:

-          Τη διασύνδεση των υποστηριζόμενων Δήμων με τους Παρόχους Ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ), ώστε να μπορέσουν να διεξάγουν έρευνες για την υπάρχουσα κατάσταση εκπομπών (ΒΑΕ) και να προχωρήσουν στις μελέτες και στις δράσεις βελτίωσης της (ΣΔΑΕ), έως το 2020.

-          Την καθοδήγηση των υποστηριζόμενων Δήμων για την εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης των ΣΔΑΕ.

-          Την καθοδήγηση των υποστηριζόμενων Δήμων στην υλοποίηση των ΣΔΑΕ.

-          Να προβάλει τις δραστηριότητες των Δήμων αυτών, ώστε να ενδιαφερθούν και άλλοι Δήμοι να ενταχθούν στο Σύμφωνο των Δημάρχων.

-          Να παρακολουθεί και να αναφέρει σε τακτά διαστήματα την πρόοδο των Δήμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας

-          Να συνεργαστεί με τους άλλους Εθνικούς Συντονιστές του ΣτΔ, ώστε να ενδυναμωθεί και να πολλαπλασιαστεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.    

Ο Ρόλος του ΤΕΕ, ως τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, και των Μηχανικών, ως των κύριων επιστημόνων της παραγωγής και της ανάπτυξης της Χώρας, παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να τους απομειώσει, θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση.

Από το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ